» Haberin Devamı...

EL HALICILARI DERNEĞİ
ICOC KONFERANSI İLE GÜNDEMDE

2007 yılında Türkiye’nin Uluslararası Oriental Halı Konferansı organizasyonuna İstanbul’un ev sahipliğini üstlenmesi için bir yıllık bir çalışma yürütülmüştür. Bu çalışmaların neticesinde diğer aday ülkeler elenerek İstanbul bu konferansa ev sahipliği yapmaya hak kazanmıştır. Üç yılda bir yapılan bu dört günlük konferansa bugüne kadar Londra 1976, Münih1978, Washington DC 1980,  Londra1983, Budapeşte 1986, San Fransisco1990, Hamburg1993, Philadelphia 1996, Milan1999 ve en son Washington DC 2003’te adı geçen büyük şehirler ev sahipliği yapmıştır. Beşyüzden fazla katılımcı, dünyanın farklı yerlerinden bu akademik konferansları dinlemek, akademik çalışmaları yapmak, müzeleri ziyaret etmek, özel koleksiyonları görmek ve bu uluslararası fuardaki özel dokuma kolleksiyonlarından satın almak imkanına sahip oluyorlar.

Türkiye’nin sahip olduğu kültürel ve tarihi miras içinde yaygı ve dokuma önemli bir yer tutmaktadır ve dünyada haklı bir üne kavuşmuştur. Türk müzeleri dünyanın en önemli halı, kilim ve tekstil koleksiyonlarının bazılarına sahiptir. ICOC Konferansı, Türkiye’nin sahip olduğu bu kültürel mirası dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen ziyaretçilerle her seviyede bütünleşmesine imkan sağlayacaktır. Bu konferans dünya medyasında yer alacak, çıkan katalog bu kültür alanı için başvuru kaynağı olacaktır. Bazı Türk müzeleri koleksiyonlarını sergilemesine rağmen bir çok önemli halı ve kilim, uluslararası sergilerde ve kataloglarda yeralmamıştır.

ICOC Konferansı Türk yaygı ve dokuma kültürünü tanıtmak adına bugüne kadar Türkiye’de yapılabilecek en önemli organizasyondur.

Bu büyüklükteki bir organizasyonun koordinasyonu ve sunumuna Türk Hükümetinin desteği kaçınılmazdır. Türk Dokuma Kültürü’nün tanıtımına ve turizm endüstrisinin geleceğine pozitif bir ivme kazandıracak olan bu evrensel organizasyona evsahipliği yapabilmek için Türk Hükümeti’nin katkısı büyük  önem taşımaktadır. Teklifin hazırlanmasında müzelerimizde yapılacak özel sergilerin ve etkinliklerin yapılması öngörüldüğünden dolayıda ICOC komitesinin İstanbul’dan yana karar kılınması etkili olmuştur. EHD (El Halıcıları Derneği), Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Elsanatları Bölümü ve ICOC kriterlerini bilen kişi ve kuruluşların öncülüğünde bu çalışmalar yapılmaktadır ve yapılmaya devam edilmektedir.

 

 » Ana Sayfa